Logopedi

Aktivitete për të inkurajuar zhvillimin e të folurit dhe gjuhës nga mosha 2-4 vjec

Post Image

Nëse fëmija juaj në moshën 2-4 vjec nuk ka nje zhvillim të mirë gjuhësor apo ka vonesë në zhvillimin e gjuhës dhe të folurit atëherë përpiquni të realizoni aktivitetet e mëposhtme : • Përdorni një fjalim të mirë që është i qartë dhe i thjeshtë për t'u modeluar nga fëmija juaj. • Përsëriteni atë që thotë fëmija juaj duke treguar se e...

Nëse fëmija juaj në moshën 2-4 vjec nuk ka nje zhvillim të mirë gjuhësor apo ka vonesë në zhvillimin e gjuhës dhe të folurit atëherë përpiquni të realizoni aktivitetet e mëposhtme : • Përdorni një fjalim të mirë që është i qartë dhe i thjeshtë për t'u modeluar nga fëmija juaj. • Përsëriteni atë që thotë fëmija juaj duke treguar se e kuptoni. Ndërtoni dhe zgjeroni atë që u tha. "Dëshironi lëng? Unë kam lëng. Unë kam lëng molle. A doni lëng molle?" • Përdorni fjalimin e foshnjës vetëm nëse është e nevojshme për të përcjellë mesazhin dhe kur shoqërohet me fjalën e të rriturve. • Bëni një fletore me gjërat e preferuara ose të njohura duke prerë fotografi. • Grupojini ato në kategori, të tilla si gjëra për të hipur, gjëra për të ngrënë, gjëra për për të luajtur. • Krijoni fotografi pa kuptim duke përzier dhe përputhur fotografi. Ngjitni një fotografi të një qeni pas timonit të një makine. Flisni për atë që nuk shkon me figurën dhe mënyrat për ta "rregulluar" atë. • Numëroni artikujt e paraqitur në libër. • Ndihmoni fëmijën tuaj të kuptojë dhe të bëjë pyetje. Luani lojën po-jo. Bëni pyetje të tilla si "A jeni djalë?" "A jeni ju Martin?" "A mund të fluturojë një derr?" • Inkurajoni fëmijën tuaj të bëjë pyetje dhe përpiquni t'ju mashtrojë. • Bëni pyetje që kërkojnë një zgjedhje. "A doni një mollë apo një portokall?" "A doni të vishni këmishën tuaj të kuqe apo blu?" • Zgjero fjalorin. Emërtoni pjesët e trupit dhe identifikoni se çfarë bëni me to. "Kjo është hunda ime. Mund të nuhas lule, kafe, kokoshka dhe sapun." • Këndoni këngë të thjeshta dhe recitoni vjersha në çerdhe për të treguar ritmin dhe modelin e të folurit. • Vendosni objektet e njohura në një enë. Bëjeni fëmijën tuaj të heqë objektin dhe t'ju tregojë se si quhet dhe si ta përdorni. "Ky është topi im. Unë luaj me të." • Përdorni fotografi të njerëzve dhe vendeve të njohura dhe tregoni atë që ndodhi ose krijoni një histori të re.


Para

Mutizmi se...

Pas

Refluksi G...


0 Komente

Lër një koment

Hyr për të lënë një koment.