Fizioterapi

Çfarë është mikrocefalia?

Post Image

Mikrocefalia është një defekt i krijuar që në lindje në të cilën koka e fëmijës është më e vogël se normalja e krahasuar me fëmijët e të njëjtës moshë dhe gjini. Bebet me mikrocefali kanë shpesh tru të vogel që nuk mund të jetë i zhvilluar plotësisht. Çfarë është mikrocefalia? Mikrocefalia është një patologji, për pasojë të së cilës koka e fëmijës...

Mikrocefalia është një defekt i krijuar që në lindje në të cilën koka e fëmijës është më e vogël se normalja e krahasuar me fëmijët e të njëjtës moshë dhe gjini. Bebet me mikrocefali kanë shpesh tru të vogel që nuk mund të jetë i zhvilluar plotësisht. Çfarë është mikrocefalia? Mikrocefalia është një patologji, për pasojë të së cilës koka e fëmijës është më e vogël se normalja. Gjatë shtatëzanisë, koka e fëmijës rritet sepse madhësia e trurit rritet. Mikrocefalia ndodh kur truri nuk është formuar dhe zhvilluar plotësisht gjatë shtatëzanisë ose ka ndaluar së u zhvilluari pas lindjes, e cila rezulton në një madhësi koke të vogël. Mikrocefalia mund të jetë një gjendje e izoluar, që do të thotë se mund të ndodhë pa ndonjë defekt tjetër të lindjes, ose mund të ndodhë në kombinim me defekte të tjera të mëdha të lindjes. Problemet shoqëruese Bebet me mikrocefali mund të kenë shumë sëmundje të tjera shoqëruese, në varësi të llojit të mikrocefalisë. Zakonisht mikrocefalia shoqërohet me këto probleme: • Kriza • Vonesë zhvillimore(fizike ose në të folur) • Paaftësi intelektuale • Probleme me lëvizjen dhe balancimin • Probleme me ushqyerjen(p.sh gëlltitjen) • Probleme me dëgjimin • Probleme me shikimin Sa fëmijë lindin me mikrocefali? Mikrocefalia nuk është një sëmundje e shpeshtë. Studimet tregojnë se 1 në 800-5.000 fëmijë lindin me mikrocefali në SHBA. Shkaktarët dhe faktorët e riskut Shkaktarët e mikrocefalisë në shumë fëmijë, janë të panjohura.Disa fëmijë kanë mikrocefali për shkak të ndryshimeve gjenetike. Shkaktarë të tjerë të mikrocefalisë vijnë si pasojë e problemeve gjatë lindjes: • Infeksione gjatë shtatëzanise(si p.sh rubella, toxoplasmosis, ose cytomegalovirus) • Kequshqyerja • Ekspozimi ndaj substancave të dëmshme(si p.sh alkooli, drogëra ose lëndë toksike) • Ndërprerja e furnizimit me gjak në trurin e foshnjës gjatë zhvillimit Disa foshnje me mikrocefali janë raportuar në mesin e nënave që ishin infektuar me virusin Zika ndërsa ishin shtatzënë. Shkencëtarët e CDC njoftuan se mjaft prova janë grumbulluar për të konkluduar se infeksioni i virusit Zika gjatë shtatzënisë është një shkak i mikrocefalisë dhe defekteve të tjera të rënda të trurit të fetusit. CDC vazhdon të studiojë defektet e lindjes, të tilla si mikrocefalia, dhe mënyrën e parandalimit të tyre. Nëse jeni shtatzënë ose po mendoni të mbeteni shtatzënë, flisni me mjekun tuaj për mënyrat për të rritur shanset tuaj për të pasur një fëmijë të shëndetshëm. Diagnoza Mikrocefalia mund të diagnostikohet gjatë shtatëzanisë ose pas lindjes. Gjatë shtatëzanisë Gjatë shtatëzanisë, mikrocefalia mund të diagnostifikohet nëpërmjet testit ultrasound. Për te parë nëse fëmija juaj ka mikrocefali, testi duhet bërë në fund të semestrit të 2 ose në fillim të semestrit të 3. Pas lindjes Për të diagnostikuar mikrocefalinë pas lindjes, një ofrues i kujdesit shëndetësor do të masë distancën rreth kokës së një fëmije të porsalindur, i quajtur ndryshe edhe perimetri i kokës, gjatë një testi fizik. Ofruesi pastaj e krahason këtë matje me standardet e popullsisë sipas gjinisë dhe moshës. Mikrocefalia përcaktohet si një matje e perimetrit të kokës që është më e vogël se një vlerë e caktuar për foshnjat e së njëjtës moshë dhe seksit. Kjo vlerë matëse për mikrocefalinë është zakonisht më shumë se 2 devijime standarde (SD) nën mesataren. Vlera e matjes gjithashtu mund të përcaktohet si më e vogël se përqindja e 3-të. Kjo do të thotë që koka e foshnjës është jashtëzakonisht e vogël krahasuar me foshnjat e së njëjtës moshë dhe seksit. Mikrocefalia mund të përcaktohet duke matur perimetrin e kokës (HC) pas lindjes. Megjithëse matjet e perimetrit të kokës mund të ndikohen nga formimi dhe faktorë të tjerë që lidhen me lindjen, matjet duhet të bëhen në ditën e parë të jetës sepse tabelat referuese të perimetrit të kokës së lindjes të përdorura zakonisht sipas moshës dhe gjinisë bazohen në matjet e bëra para moshës 24 orë . Faktori më i rëndësishëm është që perimetri i kokës të matet dhe dokumentohet me kujdes. Nëse nuk bëhet matja brenda 24 orëve të para të jetës, perimetri i kokës duhet të matet sa më shpejt që të jetë e mundur pas lindjes. Nëse ofruesi i kujdesit shëndetësor dyshon se foshnja ka mikrocefali, ai ose ajo mund të kërkojë një ose më shumë teste për të ndihmuar në konfirmimin e diagnozës. Për shembull, teste speciale si imazhi i rezonancës magnetike mund të ofrojë informacion kritik mbi strukturën e trurit të foshnjës që mund të ndihmojë në përcaktimin nëse foshnja e porsalindur kishte një infeksion gjatë shtatëzënësisë. Ato gjithashtu mund të ndihmojnë siguruesin e kujdesit shëndetësor të kërkojë probleme të tjera që mund të jenë të pranishme. Trajtimi Mikrocefalia është një gjendje e përjetshme. Nuk ka një kurë të njohur ose trajtim standard për mikrocefalinë. Meqenëse mikrocefalia mund të shkojë nga e lehtë në të rëndë, mundësitë e trajtimit mund të shkojnë gjithashtu. Bebet me mikrocefali të butë shpesh nuk përjetojnë ndonjë problem tjetër përveç madhësisë së vogël të kokës. Këto foshnje do të kenë nevojë për kontrolle rutinë për të monitoruar rritjen dhe zhvillimin e tyre. Për mikrocefali më të rëndë, foshnjat do të kenë nevojë për kujdes dhe trajtim të përqendruar në menaxhimin e problemeve të tyre të tjera shëndetësore (të përmendura më lart). Shërbimet e zhvillimit në fillim të jetës shpesh do të ndihmojnë foshnjat me mikrocefali për të përmirësuar dhe maksimizuar aftësitë e tyre fizike dhe intelektuale. Këto shërbime, të njohura si ikona e jashtme e ndërhyrjes së hershme, mund të përfshijnë terapi të të folurit, terapi okupacionale dhe fizioterapi. Ndonjëherë ilaçet gjithashtu janë të nevojshme për të trajtuar krizat ose simptoma të tjera. Referencat: https://www.cdc.gov/ncbddd/birthdefects/microcephaly.html


Para

Si t’a dal...

Pas

8 efektet...


0 Komente

Lër një koment

Hyr për të lënë një koment.