Mjekësi

Mitet dhe faktet mbi vaksinat e COVID-19

Post Image

Tani që Administrata Amerikane e Ushqimit dhe Barnave ka autorizuar vaksinat për COVID-19, dhe shpërndarja e tyre ka filluar, Lisa Maragakis, MD, MPH, drejtoreshë e lartë e parandalimit të infeksionit dhe Gabor Kelen, MD, drejtor i Zyrës së Johns Hopkins of Critical Event Preparedness and Response, ju fton të rishikoni disa mite të zakonshme që qarkullojnë rreth vaksinës dhe pastroni...

Tani që Administrata Amerikane e Ushqimit dhe Barnave ka autorizuar vaksinat për COVID-19, dhe shpërndarja e tyre ka filluar, Lisa Maragakis, MD, MPH, drejtoreshë e lartë e parandalimit të infeksionit dhe Gabor Kelen, MD, drejtor i Zyrës së Johns Hopkins of Critical Event Preparedness and Response, ju fton të rishikoni disa mite të zakonshme që qarkullojnë rreth vaksinës dhe pastroni konfuzionin me fakte të besueshme. MIT:Vaksina e COVID-19 mund të ndikojë në fertilitetin e femrës. FAKT: Vaksina e COVID-19 nuk ndikon në pjellorinë. E vërteta është se vaksina COVID-19 inkurajon trupin të krijojë kopje të proteinës së pikut(spike protein) të gjetur në sipërfaqen e koronavirusit. Kjo "mëson" sistemin imunitar të trupit për të luftuar virusin që ka atë proteinë të veçantë në të. Konfuzioni u shfaq kur një raport i rremë u shfaq në mediat sociale, duke thënë se proteina e pikut në këtë koronavirus ishte e njëjtë me një proteinë tjetër të quajtur syncitin-1 që është e përfshirë në rritjen dhe bashkangjitjen e placentës gjatë shtatzënisë. Raporti i rremë tha se marrja e vaksinës COVID-19 do të bënte që trupi i një gruaje të luftojë këtë proteinë të ndryshme dhe të ndikojë në pjellorinë e saj. Të dy proteinat janë të ndryshme dhe të dallueshme, dhe marrja e vaksinës COVID-19 nuk do të ndikojë në pjellorinë e grave që kërkojnë të mbeten shtatzënë, përfshirë edhe përmes metodave të fekondimit in vitro. Gjatë testeve të vaksinës Pfizer, 23 gra vullnetare të përfshira në studim mbetën shtatzënë dhe e vetmja që pësoi humbje të shtatzënisë nuk kishte marrë vaksinën aktuale, por një placebo. MIT:Nëse kam kaluar tashmë COVID-19, nuk kam nevojë për një vaksinë. FAKT: Njerëzit që kanë kaluar më parë COVID-19 mund të përfitojnë akoma nga vaksinimi. Për shkak të rreziqeve të rënda shëndetësore të lidhura me COVID-19 dhe faktit se ri-infeksioni me COVID-19 është i mundur, njerëzit janë të këshilluar të marrin një vaksinë COVID-19 edhe nëse kanë qenë të sëmurë me COVID-19 më parë. Aktualisht nuk ka informacion të mjaftueshëm në dispozicion për të thënë për sa kohë njerëzit mbrohen nga marrja e COVID-19. Provat e hershme sugjerojnë se imuniteti natyror nga COVID-19 mund të mos zgjasë shumë, por nevojiten më shumë studime për ta kuptuar më mirë këtë. Disa subjekte në provën Pfizer të cilët ishin infektuar më parë u vaksinuan pa efekte të këqija. Disa shkencëtarë besojnë se vaksina ofron mbrojtje më të mirë për koronavirusin sesa infeksioni natyror. MIT: Studiuesit nxituan zhvillimin e vaksinës COVID-19, kështu që efektivitetit dhe sigurisë së saj nuk mund t'i besohet. FAKT: Studimet zbuluan se dy vaksinat fillestare janë të dyja rreth 95% efektive-dhe nuk raportuan efekte anësore serioze ose kërcënuese për jetën. Ka shumë arsye pse vaksinat COVID-19 mund të zhvillohen kaq shpejt. Këtu janë vetëm disa: • Vaksinat COVID-19 nga Pfizer/BioNTech dhe Moderna u krijuan me një metodë që është zhvilluar prej vitesh, kështu që kompanitë mund të fillojnë procesin e zhvillimit të vaksinave në fillim të një pandemisë. • Kina izoloi dhe ndau informacionin gjenetik në lidhje me COVID-19 menjëherë, kështu që shkencëtarët kishin mundësi të fillonin të punonin për vaksinat. • Disa lloje të vaksinave COVID-19 u krijuan duke përdorur ARN të dërguar (mRNA), e cila lejon një qasje më të shpejtë sesa mënyra tradicionale e prodhimit të vaksinave. • Mediat sociale ndihmuan kompanitë të gjejnë dhe të angazhojnë vullnetarë studimi, dhe shumë ishin të gatshëm të ndihmonin me hulumtimin e vaksinës COVID-19. • Për shkak se COVID-19 është kaq ngjitës dhe i përhapur, nuk u desh shumë kohë për të parë nëse vaksina funksionoi për vullnetarët e studimit të cilët u vaksinuan. • Kompanitë filluan të bëjnë vaksina në fillim të procesit - edhe para autorizimit të FDA - kështu që disa furnizime ishin gati kur ndodhi autorizimi. MIT: Marrja e vaksinës COVID-19 do të thotë që unë mund të ndaloj të mbaj maskën time dhe të marr masa paraprake për koronavirusin. FAKT: CDC vazhdon të monitorojë përhapjen e COVID-19 dhe jep rekomandime për mbajtjen e maskave të fytyrës, si për ata që janë plotësisht të vaksinuar ashtu edhe për ata që nuk janë plotësisht të vaksinuar. CDC gjithashtu rekomandon që maskat dhe distancimi fizik të kërkohen kur shkoni në zyrën e mjekut, spitalet ose objektet e kujdesit afatgjatë, përfshirë të gjitha spitalet dhe qendrat e kujdesit. MIT: Marrja e vaksinës COVID-19 ju jep COVID-19. FAKT: Vaksina për COVID-19 nuk mund dhe nuk do t'ju japë COVID-19. Dy vaksinat e autorizuara mRNA i udhëzojnë qelizat tuaja të riprodhojnë një proteinë që është pjesë e koronavirusit SARS-CoV-2, e cila ndihmon trupin tuaj të njohë dhe luftojë virusin, nëse vjen së bashku. Vaksina COVID-19 nuk përmban virusin SARS-Co-2, kështu që ju nuk mund të merrni COVID-19 nga vaksina. Proteina që ndihmon sistemin tuaj imunitar të njohë dhe luftojë virusin nuk shkakton asnjë lloj infeksioni. MIT: Efektet anësore të vaksinës COVID-19 janë të rrezikshme. FAKT:Vaksinat Pfizer dhe Moderna COVID-19 mund të kenë efekte anësore, por shumica dërrmuese janë afatshkurtra-jo serioze ose të rrezikshme. Zhvilluesit e vaksinave raportojnë se disa njerëz përjetojnë dhimbje aty ku u injektuan; dhimbje trupi; dhimbje koke ose ethe, që zgjasin për një ose dy ditë. Këto janë shenja se vaksina po punon për të stimuluar sistemin tuaj imunitar. Nëse simptomat vazhdojnë më shumë se dy ditë, duhet të telefononi mjekun tuaj. Nëse keni alergji-veçanërisht ato të rënda që kërkojnë që ju të mbani një EpiPen-diskutoni vaksinën COVID-19 me mjekun tuaj, i cili mund të vlerësojë rrezikun tuaj dhe të japë më shumë informacion nëse dhe si mund të vaksinoheni në mënyrë të sigurt. MIT: Vaksina COVID-19 hyn në qelizat tuaja dhe ndryshon ADN-në tuaj. FAKT: Vaksinat COVID-19 janë krijuar për të ndihmuar sistemin imunitar të trupit tuaj të luftojë koronavirusin. ARN-ja e dërguar nga dy nga llojet e para të vaksinave COVID-19 hyn në qeliza, por jo në bërthamën e qelizave ku ADN-ja banon. MRNA bën punën e saj për të bërë që qeliza të prodhojë proteina për të stimuluar sistemin imunitar, dhe pastaj shpejt prishet - pa ndikuar në ADN -në tuaj.


Para

FAKTE INTE...

Pas

Aktivitete...


0 Komente

Lër një koment

Hyr për të lënë një koment.