Mjekësi

MOTI NUK KA RËNDËSI: COVID-19 MUND TË PËRHAPET NË TEMPERATURA TË NGROHTA OSE TË FTOHTA

Post Image

• Studimet thonë se moti dhe temperaturat duket se kanë pak ndikim në transmetimin e COVID-19 • Ata thonë se sjellja njerëzore siç është mbajtja e maskës dhe distancimi fizik janë faktorë shumë më të mirë • Ata vërejnë se respektimi I këtyre praktikave të sigurta mund të zvogëlojë transmetimin e COVID-19 si dhe rrezikun e gripit. Studiuesit në Universitetin e Teksasit në Austin thonë se...

• Studimet thonë se moti dhe temperaturat duket se kanë pak ndikim në transmetimin e COVID-19 • Ata thonë se sjellja njerëzore siç është mbajtja e maskës dhe distancimi fizik janë faktorë shumë më të mirë • Ata vërejnë se respektimi I këtyre praktikave të sigurta mund të zvogëlojë transmetimin e COVID-19 si dhe rrezikun e gripit. Studiuesit në Universitetin e Teksasit në Austin thonë se koronavirusi i ri përhapet me të njëjtën efikasitet, pavarësisht nga temperatura dhe lagështia e ajrit. Në Prill të vitit 2020, Departamenti i Sigurisë së Brendshme të Sh.B.A-së lëshoi një raport ku thoshte se rritja e temperaturave të verës, lagështia dhe rrezet e diellit mund të paraqesin një pengesë për transmetimin COVID-19. “Duket sikur ky virus zhduket me dritë dhe nxehtësi” tha Presidenti Donald Trump në atë kohë. Por, studimi i ri bie ndesh me atë spekulim. “Temperatura dhe lagështira nuk janë faktor” tha Niyogi për Healthline. Studiuesit thonë se sjellja njerëzore mbetet faktori më i madh në përhapjen e COVID-19. Thënë më thjeshtë, kur është ngrohtë , njerëzit kalojnë më shumë kohë jashtë, ku transmetimi i sëmundjes është i kufizuar. Kur është ftohtë, njerëzit kalojnë më shumë kohë në ambiente te mbyllura ku rreziku i transmetimit të COVID-19 është më I lartë. "Nuk është ajo që bën temperatura, është ajo që i bën njerëzit të bëjnë", tha Dr Health Aaron Glatt, kryetar i departamentit të mjekësisë në spitalin Mount Sinai South Nassau në New York dhe epidemiologu kryesor i spitalit dhe shefi i sëmundjeve infektive. "Faktori kritik është kur njerëzit janë në një hapësirë të mbyllur me ajrosje të dobët, do të ketë një rrezik më të lartë të infeksionit. Kjo vlen për çdo sëmundje të frymëmarrjes, jo vetëm COVID ”, tha ai. Glatt vuri në dukje se moti ndonjëherë luan një rol në përhapjen e sëmundjeve. Sëmundjet e transmetuara nga uji, për shembull, kanë tendencë të jenë më të zakonshme në verë, kur njerëzit notojnë më shumë. Po kështu, transmetimi i sëmundjeve nga mushkonjat si virusi i Nilit Perëndimor gjithashtu arrin kulmin në muajt e ngrohtë. Sa i përket COVID-19, megjithatë, temperatura nuk duket se ka rëndësi. Moti në vetvete nuk ka një korrelacion me transmetimin, siç dëshmohet nga fakti që ne kemi parë që ky virus të jetë po aq ogurzi si gjatë muajve të dimrit dhe të verës, jo vetëm në SH.B.A. por edhe në të gjithë botën", Dr. Nikhil Agarwal, një specialist i mjekësisë së brendshme në WellMed në Cedar Park, Texas, tha për Healthline. Cfarë zbuluan studimet Studimi i fundit i botuar në Revistën Ndërkombëtare të Kërkimit Mjedisor dhe Shëndetit Publik përdori një kombinim të informacionit të motit dhe të dhënave mbi lëvizjen dhe sjelljet njerëzore (përfshirë veshjen e maskës) për të vlerësuar shkallën në të cilën temperatura dhe lagështia ndikuan në përhapjen e COVID-19. Ata arritën në përfundimin se rëndësia relative e motit në transmetimin e sëmundjes në nivelin e qarkut ishte vetëm 3 përqind, krahasuar me 34 përqind për udhëtime, 26 përqind për kalimin e kohës jashtë shtëpisë, 23 përqind për popullsinë dhe 13 përqind për dendësinë urbane. "Ne nuk duhet ta mendojmë problemin si diçka të nxitur nga moti dhe klima", tha Maryam Baniasad, një kandidate për doktoraturë në Universitetin Shtetëror të Ohajos dhe një bashkëautor i studimit. "Ne duhet të marrim masa personale, të jemi të vetëdijshëm për faktorët në ekspozimin urban". Glatt tha që distancimi fizik dhe mbajtja e maskës jo vetëm që mund të parandalojnë COVID-19 por edhe transmetimin e sëmundjeve të tjera, duke theksuar se Australia ka parë një ulje të rasteve të gripit këtë vit si rezultat i protokolleve të saj të rrepta të koronavirusit. Burimi: https://www.healthline.com/health-news/weather-doesnt-matter-covid-19-can-spread-in-warm-or-cold-temperatures


Para

VAKSINIMI...

Pas

Si ndikon...


0 Komente

Lër një koment

Hyr për të lënë një koment.