Mjekësi

VAKSINIMI DHE IMUNIZIMI

Post Image

Çfarë është vaksinimi? Vaksinimi është një mënyrë e thjeshtë, e sigurtë dhe efektive për të mbrojtur njerëzit nga sëmundjet para se ato të hyjnë në kontakt direkt me trupin tonë.Ai përdor mbrojtjen natyrore të trupit tuaj për të krijuar rezistencë ndaj infeksioneve specifike dhe e bën sistemin tuaj imunitar më të fortë. Vaksinat trajnojnë sistemin tuaj imunitar për të krijuar antitrupa, ashtu...

Çfarë është vaksinimi? Vaksinimi është një mënyrë e thjeshtë, e sigurtë dhe efektive për të mbrojtur njerëzit nga sëmundjet para se ato të hyjnë në kontakt direkt me trupin tonë.Ai përdor mbrojtjen natyrore të trupit tuaj për të krijuar rezistencë ndaj infeksioneve specifike dhe e bën sistemin tuaj imunitar më të fortë. Vaksinat trajnojnë sistemin tuaj imunitar për të krijuar antitrupa, ashtu si bën kur ekspozohet ndaj një sëmundjeje.Sidoqoftë, për shkak se vaksinat kanë përmbajtje bakteresh të dobësuara, ato nuk shkaktojnë sëmundje ose nuk rrezikojnë ndërlikime të shëndetit. Shumica e vaksinave bëhet nëpërmjet injeksioneve, por disa mund të merren dhe në mënyrë orale ose nëpërmjet spërkatjes në hundë. Pse është i rëndësishëm vaksinimi? Vaksinimi është një mënyrë e sigurtë dhe efektive për të parandaluar sëmundje të ndryshme si difteria, tetanozi, pertusis, gripi dhe fruthi.Së bashku këto vaksina shpëtojnë jetën e pothuajse 3 milion njerëzve çdo vit. Kur vaksinohemi, ne nuk jemi duke mbrojtur vetëm veten, por edhe ata që na rrethojnë.Disa njerëz, si ata që vuajnë nga sëmundje të rënda, nuk është e këshillueshme te vaksinohet sepse mund të kenë përkeqësime.Në këtë mënyrë, duke u vaksinuar ne mbrojmë dhe të tjerët. Gjatë pandemisë së COVID-19, vaksinimi vazhdon te jetë shumë i rëndësishëm.Pandemia ka shkaktuar një rënie të numrit të fëmijëve që marrim imunizime rutinë, gjë që mund të cojë në një rritje të sëmundjeve dhe vdekjeve. Si funksionon një vaksinë? Kur bëni një vaksinë, sistemi juaj imunitar përgjigjet.Vaksina njeh mikrobin pushtues që mund të jetë virus ose bakter, prodhon antitrupa(antitrupat janë proteina të prodhuara nga sistemi imunitar për të luftuar sëmundjen), është në gjendje të mbajë mend sëmundjen, kështu që në të ardhmen sistemi juaj imunitar do të shkatërrojë bakterin ose virusin përpara se ju të sëmureni. Sistemi ynë imun është i dizenjuar për të mbajtur mend.Pasi të ekspozoheni në një ose më shume doza të një vaksine, ne zakonisht qëndrojmë të mbrojtur nga një sëmundje për vite, dekada apo dhe nje jetë.Kjo është ajo që i bën vaksinat kaq efektive. Kush mund të vaksinohet? Pothuajse të gjithë mund të vaksinohen.Sidoqoftë, për shkak të disa kushteve mjekësore, disa njerëz nuk duhet të bëjnë vaksina të caktuara.Këto kushte mund të përfshijnë: sëmundjet kronike ose trajtimet(si kimioterapia) që ndikojnë në sistemin imunitar, alergji të rënda dhe kërcënuese për jetën ndaj përbërësve të vaksinës, të cilat janë shumë të rralla, nëse keni sëmundje të rëndë apo temperaturë të lartë ditën e vaksinimit. Këta faktorë shpesh ndryshojnë për secilën vaksinë.Nëse nuk jeni i sigurtë nëse ju ose fëmija juaj duhet të bëjë një vaksinë të caktuar, bisedoni me mjekun e familjes.Ata mund t’ju ndihmojnë të bëni një zgjedhje të informuar në lidhje me vaksinimin për ju ose fëmijën tuaj. Cfarë përmban një vaksinë? Të gjithë përbërësit e një vaksine luajnë një rol të rëndësishëm në sigurimin e një vaksine të sigurt dhe efektive.Disa nga këto përfshijnë: Antigjeni.Kjo është një formë e vrarë ose e dobësuar e një virusi ose bakteri, e cila stërvit trupat tanë të njohin dhe luftojnë sëmundjen nëse e hasin në të ardhmen. Adjuvantë, të cilët ndihmojnë për të rritur përgjigjen tonë imune.Kjo do të thotë se ato ndihmojnë vaksinat të funksionoje mirë. Stabilizuesit, të cilet mbrojnë vaksinën gjatë ruajtjes dhe transportimit. Përbërësit e vaksinës mund të duken të panjohur kur ato renditen në etiketë,Sidoqoftë, shumë nga përbërësit e përdorur në vaksina gjenden natyrshëm në trupin tonë, në mjedis dhe në ushqimet që hamë.Të gjithe përbërësit e vaksinave-si dhe vetë vaksinat-janë testuar, monitoruar dhe janë plotësisht të sigurta.


Para

Disleksia...

Pas

MOTI NUK K...


0 Komente

Lër një koment

Hyr për të lënë një koment.