Infermieri

Sa dëmton përdorimi i maskave?

Post Image

Maska mbron por dhe demton…. Vështirë në frymëmarrje Maskat e fytyrës e bëjnë më të vështirë frymëmarrjen veçanërisht për njerëzit me sëmundje pulmonare obstruktive kronike (COPD) siç janë astma dhe bronkiti, i cili shkakton një rënie të fluksit të ajrit. Gjithashtu, një pjesë e dioksidit të karbonit të nxjerrë më parë thithet në çdo cikël të frymëmarrjes. Në fakt, përdoruesi thith...

Maska mbron por dhe demton…. Vështirë në frymëmarrje Maskat e fytyrës e bëjnë më të vështirë frymëmarrjen veçanërisht për njerëzit me sëmundje pulmonare obstruktive kronike (COPD) siç janë astma dhe bronkiti, i cili shkakton një rënie të fluksit të ajrit. Gjithashtu, një pjesë e dioksidit të karbonit të nxjerrë më parë thithet në çdo cikël të frymëmarrjes. Në fakt, përdoruesi thith ajrin e saj ose të tij të frymëzuar. Thithja e dioksidit të karbonit shkakton frymëmarrje të shpejtë, rrahje të shpejta të zemrës, ngathtësi, shqetësime emocionale dhe lodhje. Në thelb, këto dy fenomene rrisin frekuencën e frymëmarrjes dhe thellësinë, prandaj rrit sasinë e ajrit të thithur dhe të nxjerrë, sipas ekspertëve mjekësorë. Kjo gjithashtu mund të përkeqësojë gjendjen klinike të njerëzve të infektuar nëse frymëmarrja e shtuar shtyn ngarkesën virale në mushkëritë e tyre. Efektet amplifikohen nëse maskat e fytyrës janë shumë të ndotura. Siklet nga shikimi Kur dikush mban një maskë, rruga më e lehtë e arratisjes për ajrin e nxjerrë është lart drejt syve. Ky ajër shkon në sy, duke gjeneruar një ndjenjë të pakëndshme dhe një impuls për të prekur sytë tuaj. Nëse duart tuaja janë të ndotura, ju po infektoni veten.Lageshtimi i maskës krijon terren te favorshëm për shtimin e mikroorganizmave.Maska kërkon që ju të qëndroni të vetëdijshëm gjatë gjithë kohës dhe të përpiqeni t’i rezistoni tundimit për të prekur fytyrën tuaj.Ajo gjithashtu kërkon që të lani duart ose të pastroni rregullisht pas kontaktit me substanca si dorezat e dyerve, butonat e ashensorit, paketimet ose ndonjë gjë tjetër ku mikrobet dhe viruset lulëzojnë. Veçanërisht, për ata që përdorin syzet, ajri krijon mjegull dhe rrëmujë në shikimin e çdo çasti. Kjo i detyron përdoruesit të pastrojnë syzet gjatë gjithë kohës. Kjo behet e padurueshme. Sistemi imunitar i zvogëluar Ka studime që tregojnë se nivelet e ulëta të oksigjenit në inde (hipoksi) mund të shtypin disa aspekte të përgjigjes imune. Në mënyrë të drejtë, ajo gjithashtu mund të nxisë dhe të nxjerrë në pah funksione të tjera të rëndësishme të qelizave imune. Hetimet shkencore kanë provuar se një mohim i zgjatur i oksigjenit në trupin tuaj mund të dëmtojë aftësinë e sistemit tuaj imunitar për të trajtuar infeksionet. Rekomandohet që gjatë kësaj periudhe kur mbajtja e maskës është e detyrueshme, më mirë të hiqni maskën kur jeni larg njerëzve dhe ose të mbani një distancë deri në pesë metra. Njerëzit e moshuar dhe të rinj që mbajnë maskë thuhet se janë më të prekur. 4.Kostoja e tyre Shumica nga ne nuk e përballojnë koston e tyre sidomos tek maskat kirurgjikale.Madje disa arrijnë të lajnë maskat kirurgjikale ose me keq akoma si lajnë fare por i përdorin përsëri ditën tjetër të kontaminuara vetëm mos marrin gjobën.Dhe disa të tjerë përdorin maskën prej tekstili. Skuqjet e lëkurës, alergjitë Thuhet se maskat, në varësi të materialeve të përdorura, mund të shkaktojnë alergji, kruajtje dhe skuqje të lëkurës. Me kalimin e kohës, maskat prej tekstili grumbullojnë djersë, produkte kozmetikë , polen dhe çdo grimca tymrash dhe mikrobesh që qarkullojnë në ajër. KETO JANE NJE PJESE E PASOJAVE TE PERDORIMIT TE MASKAVE. Beni kujdes perdorni Oksigjenin qe na ka dhene Zoti mos perdor masken aty ku sduhet duke penguar marjen e ajrit te paster dhe te oksigjenit te nevojshem per cdo njeri. MSc.Elson Jaçaj


Para

Trajtimi i...

Pas

Dhimbja e...


0 Komente

Lër një koment

Hyr për të lënë një koment.